TEL. +48 695 699 445

Rurki waflowe puste marki Krupa


Rurki waflowe puste marki krupa
W artykule poniżej postaramy się odpowiedzieć na państwa pytania tj. :
- co to są rurki waflowe 
- zastosowanie
- historia 
- przepis
- gdzie kupić 
- jak wypiekać 
- kto lubi rurki waflowe 
Rurka waflowa a tradycja Rurki waflowe to wyrób cukierniczo-gastronomiczny wytwarzany z ciasta wysokocukrowego 
formowany w formie rulonu,tuby  za pomocą wałka lub ręcznie .Sposób przyrządzenie :
Ciasto do rurek składa się z mąki ,cukru,jaj, wody,masła  ,można dodać cukier waniliowy.Konsystencja ciasta powinna być taka jak ciasta naleśnikowego ,czyli rzadka .
Mąkę do ciasta należy przesiać i połączyć wszystkie produkty .
Konsystencja ciasta powinna być taka jak ciasta naleśnikowego ,czyli rzadka .
Ciasto należy przelać do miski i zostawić  w chłodnym miejscu na kilka godzin by dojrzało .Następnie smarujemy masłem  rozgrzane waflownice i nalewamy chochlą ciasto .
Po chwili zamykamy waflownice i czekamy ok kilka minut by ciasto sie upiekło .
Następnie otwieramy i zwijamy ciasto na specjalny patyk .By się nie poparzyć zalecamy użycia rękawic gastronomicznych .Tak w skrócie wygląda proces wypieku. 
Rurki puste należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu .Odpowiednio zapakowane można przechowywać do 3 miesięcy do spożycia.Wypełniane słodkim kremem lub bitą śmietaną są popularnym deserem czy tez dodatkiem na polskich stołach.Do wypełniania najbardziej popularny jest krem czekoladowy , truskawkowy lub z dodatkiem malin .Dodatkowo  rurki  można udekorować cukrem pudrem lub tartą czekoladą .Tak przygotowane są doskonałą alternatywą dla innych deserów .Rurki zyskały popularność w latach powojennych kiedy na rynku pojawiły się specjalne waflownice co ułatwiło  proces wypieku .Od tego czasu produkt ten niezmiennie cieszy się dużym uznaniem i popularnością wśród osób lubiących słodycze.Rurki można kupić w miejscowych punktach gastronomicznych takich jak kawiarnie,ciastkarnie ,lodziarnie czy herbaciarnie .
Na rynku pojawiły się również rurki produkowane automatycznie bez zwijania ,które głównie można spotkać w centrach handlowych .Produkowane na dużą skalę tracą na jakości jeśli chodzi o smak i chrupkość produktu .
Rurki szczególnie popularne są wśród dzieci ,które są głównymi odbiorcami .
Jako jedni z ostatnich którzy wypiekają ten produkt , szczególnie dbamy o jakość by nie zawieść naszych stałych odbiorców i ich klientów .Uśmiech i zadowolenie tych ostatnich dopinguje nas do wytrwania i kontynuowania
tradycji które sięgają 1972 roku. Na początku wypiek realizowany był na miejscu w miejscowości Żory i dostarczany do okolicznych punktów.Później w latach 90 tych rurki krupa zaczęły pojawiać się w innych miastach takich jak Cieszyn , Rybnik, Warszawa i Sopot. Więcej zdjęć znajdziecie państwo w galerii tutaj .Sezonowo wypieki były przeprowadzane w różnych miejscach na terenie kraju.Z uwagi na to ,produkt jest wypiekany ręcznie nasze moce produkcyjne są ograniczone dlatego realizujemy głównie tylko zamówienia telefoniczne .